Leg niet zo maar een link op je website !

Links aanleggen naar illegale muzieksites is een inbreuk op het auteursrecht volgens een vonnis van de Correctionele Rechtbank te Antwerpen van 27 november 2006.

Wanneer men op zijn website of op zijn blog hyperlinks aanbiedt, kan de bezoeker van deze site of blog door een eenvoudige muisklik worden doorverbonden naar een andere site, waar ook ter wereld, waar illegale muziekopnamen kunnen worden gedownload.

De eigenaar van de website of blog die de links legt,  biedt zelf geen muziek aan, maar wijst de weg naar de illegale bestanden.

De correctionele rechtbank van Antwerpen oordeelde dat  de “linker” de plicht heeft om zich actief te informeren omtrent de aard van de site naar waar wordt gelinkt, en hij door dit niet te doen en zo maar naar een “piratensite ” te linken, meewerkt aan een auteursrechtelijke inbreuk, en dus de schade dient te vergoeden die de auteurs en andere rechthebbenden lijden door deze praktijken.

De schade kan worden begroot aan de hand van het aantal downloads op de illegale site.

Wie een website heeft poogt die vaak aantrekkelijk te maken door het bieden van interessante links, maar dient dus op te passen dat hij niet zomaar naar onbetrouwbare adressen verwijst.

Jules de Keersmaecker
adv.jdk@belgavoka.be